www.2taste.se © 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

Provningar – en resa i

smakernas underbara värld!

 

Vitt - Några restips från den gröna druvans värld!

 

På väg ett besöker vi de tre vanligaste vita druvorna; Chardonnay, Sauvignon Blanc och Riesling. Vi lär oss vad som är karaktäristiskt för varje druva samt hur lagringssätt påverkar druvans smak.

 

En annan alternativ väg tar oss världen runt. Vilka druvor som provas är beroende på smak, hur många druvor vi vill prova samt vilka stopp vi vill göra.

 

En intressant väg är den tre- eller fyrfiligavägen. En druva som kan upplevs minst på tre eller fyra olika sätt – Chardonnay. Här stannar vi vår resa och provar Champagne, stål- och ekfatslagrad Chardonnay samt en eventuell sötare variant.

 

 

Champagne/Mousserande- Två olika resvägar;

 

Första vägen tar oss över de böljande fälten i Champagne. Vi provar tre olika typer av Champagne, lär oss om metoden och historiken. En liten dyrare resväg - men ack så god!

 

Är det någon skillnad på ett mousserande vin och Champagne? Denna resväg provar vi olika vägar i den mousserande, bubblande världen.

 

 

Rött - En värld av oändliga variationer på resvägar! Här kommer några restips;

 

En väg att åka är den väg som tar oss till de tre vanligaste druvorna; Cabernet Sauvignon, Merlot och Pinot Noir. Går det att skilja druvorna åt? Var odlas de? Hur lagras de? Det är några av de frågor som besvaras under vägs.

 

Norra Italien har en av de mest intressanta resvägarna. Trots det korta geografiska avståndet är skillnaderna stora. På denna resa provar vi typiska italienska viner såsom; Barbera d´Alba och/eller Barbera d´Asti, Chianti,

Amarone och/eller Ripasso. Vill man kan resan kompletteras med lite Italienska tilltugg.

 

Två vägar som ibland korsas är den Nya och Gamla världen. Är det verkligen två olika vägar? Vilka likheter och skillnader är det? Skiljer det om druvorna odlats i kallt eller varmt klimat? Kan man verkligen välja väg?

 

Självklart kan man alltid välja den enfiliga vägen och enbart fokusera på en druva men från olika platser i världen. Smakar alltid samma druva likadant oavsett var den kommer ifrån? Prova och se vad du tycker!

 

 

Udda resmål

 

Från de slingriga vägarna på den gröna sockertoppen mitt i Atlanten kommer den fantastiska Madeiran!  Vi provar tre/fyra olika varianter från lite torrare till lite sötare – prova och se vad som passar bäst för Dig.

 

Det finns en god anledning att ta vägen förbi Porto! I den djupa och långa Dourodalen hittar vi det otroligt goda Portvinet. Allt Portvin är inte rött utan även vitt och ruby. På denna resa ges Du möjlighet att prova de tre olika varianterna och hitta Din favorit.

 

 

Resmål med lite mer muskler

 

Alla vägar bär till Rom!? En resa som garanterat utmanar Dina smaklökar och Dina tankar om hur rom skall smaka. Denna resa är perfekt att kombinera med choklad.

 

Vi åker över de skotska hedarna för att ta reda på om Whisky verkligen är livets vatten. Skillnaderna är enorma från den snällaste till den rökigaste Whiskyn. Vad är det som gör att Whiskyn smakar så olika trots

 att avståndet mellan destillerierna inte är så stort?

 

 

Kombinationsresor

 

Självklart kan alla ovanstående resvägar kombineras både med varandra och med tilltugg - som till exempelvis med ost, choklad, chark eller andra godsaker.

 

 

 

Självklart är vi alltid öppna för att

prova nya resvägar!

 

Du bestämmer var Din resa går!

 

 

 

 

 

Nyheter

 

Nytt på Systembolaget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett glas Pinot Noir på Waiheke Island (Mudbrick vineyard)- Nya Zeeland

 

 

 

 

 

 

 

 

Champagneflaskor från piccolo till Nebuchadnezzar. Bilden är tagen i Taittingers källare i Reims.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilden är tagen på ett litet vinmusseum i Langhe - Piemonte.

 

 

 

 

 

 

 

I Porto ligger vinhusen

på rad längs Dourofloden.

 

 

 

 

 

 

 

Rom eller rom - det är frågan!

 

 

 

 

 

 

 

Goda upplevelser kräver fantastiska miljöer!